Het oude Suikerfabriekterrein

Het Suikerterrein en de Suikerfabriek in Groningen zijn al een eeuw nauw verbonden met de stad Groningen, maar ook met het ommeland. Ooit was Groningen de grootste suikerstad van Europa dankzij de iconische Suikerfabriek. Inmiddels kun je er onder meer tijdelijk verblijven in een duurzaam huurhuis op De Loskade.

De oude Suikerfabriek

Als je op het Suikerterrein in Groningen rondloopt, ervaar je de industriële geschiedenis van deze plek. Veel Groningers hebben herinneringen aan de verwerking van de suikerbieten en de zoetweeïge geur die dat voor de omgeving met zich meebracht. Of aan prachtige rookpluimen die je in de verte door de fabriekspijpen zag glippen. Ook de fabriek zelf brengt veel herinneringen met zich mee. De fabriek kwam met moeite tot stand in de vroege jaren ’10 en was de vierde suikerfabriek van Nederland. De fabriek had een efficiënte opzet en een zakelijk en representatief uiterlijk. Voor het ontwerp tekende destijds het driekoppige koppige team van architect G. Nijhuis, directeur J.J. van Doormaal en ingenieur W.K. van Oort.

De Loskade op het suikerterrein in Groningen

Meerdere keren onderging de fabriek een flinke uitbreiding. Deze vonden plaats na beide Wereldoorlogen en in de jaren ’70. De Suikerfabriek was een symbool voor de bietsuikerproductie en is een van de weinige industriële eyecatchers in het Groningse stadsbeeld.

Inmiddels is het voormalige Suikerfabriekterrein een bruisend gebied waar innovatieve bedrijven, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen volop experimenteren met duurzame producten en vernieuwende diensten. Ook is er plek voor de circulaire wijk van overmorgen, zoals De Loskade. Het is kortom een levendige omgeving waar veel gebeurt. Ondertussen zijn stads gemak en vertier dichtbij. In zo’n tien minuten fiets je naar de binnenstad.