Suikerterrein

Het Suikerterrein en de Suikerfabriek zijn al een eeuw een begrip voor niet alleen de stad Groningen, maar ook voor de omgeving. Nog geen honderd jaar geleden was Groningen de grootste suikerstad van Europa door de iconische Suikerfabriek. Velen hebben herinneringen aan de verwerking van de suikerbieten, die door het koken een zoetweeïge geur in de omgeving achterlieten en prachtige rookpluimen door de fabriekspijpen lieten glippen. Ook de fabriek zelf brengt veel herinneringen met zich mee. De fabriek kwam met moeite tot stand in de vroege jaren ’10 en was daarmee de vierde suikerfabriek van Nederland. De fabriek had een efficiënte opzet en een zakelijk en representatief uiterlijk. Het ontwerp kwam uit een driekoppige samenwerking met architect G.Nijhuis, directeur J.J. van Doormaal en ingenieur W.K. van Oort.

De Loskade, Groningen

Meerdere keren moest de fabriek een flinke uitbreiding doormaken. Deze vonden plaats na beide Wereldoorlogen en in de jaren ’70. De Suikerfabriek was een symbool voor de bietsuikerproductie en is een van de weinige industriële eyecatchers in de Groningse architectuur.

Inmiddels is het Suikerterrein een bruisend gebied waar door innovatieve bedrijven, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen geëxperimenteerd wordt met duurzame producten en innovatieve diensten. Over een tijd zal het gebied gebruikt worden voor woningbouw.

Als je op het Suikerterrein rondloopt ervaar je de industriële geschiedenis, het arbeidersleven en het mysterieuze van deze plek.

De Loskade Groningen Wolkenfabriek Zeefgebouw
De Loskade Groningen Wolkenfabriek Zeefgebouw
De Loskade Groningen Wolkenfabriek Zeefgebouw
Groningen Suikerfabriekterrein Wolkenfabriek

Interesse om te huren?

Bekijk het actuele aanbod